Stel je wilt je op een bepaald vlak ontwikkelen maar iets in jou houdt je tegen. Het lukt je niet en je weet niet waarom het je niet lukt.

In de ons omringende landen is Counseling een bekende en geaccepteerde vorm van persoonlijke begeleiding, ook in het bedrijfsleven. Het is een kortdurende vorm van individuele psychosociale begeleiding. Het zit tussen Coaching en Psychotherapie in. Counseling is resultaatgericht en pragmatisch van aard.

Stel je wilt je op een bepaald vlak ontwikkelen maar iets in jou houdt je tegen. Het lukt je niet en je weet niet waarom het je niet lukt. Bij counseling kijk je wel naar de oorzaak van de blokkade. Je kijkt dus terug op je verleden waar de blokkade is ontstaan. Je gaat hier echter hier niet teveel op in. Inzicht werkt bevrijdend. Je kunt je blokkade achter je laten en alsnog je doelen bereiken. Het zorgt voor innerlijke verandering.

Integratieve Counseling werkt met verschillende werkvormen/interventies. Denk aan gespreksvoering,  transactionele analyse, werken met innerlijke persoonlijkheidsdelen, visualisaties/ hypnotherapie, psycho-educatie, RDI (vorm van EMDR waarmee krachtbronnen worden versterkt), exposure (visualisatie, inoefenen met de therapeut, en aangaan van de probleem situatie) en nog veel meer.

Voor wie is counseling geschikt?

Counseling is geschikt voor hulpvragen bij middel tot licht psychisch lijden, waarbij de problemen beperkt zijn en de draagkracht van de cliënt gemiddeld tot groot is. Kortom, je zit redelijk in je vel, je probleem is duidelijk te omschrijven en de oorsprong ligt niet in een zodanige beschadiging in het verleden dat deze ervaring therapeutisch bewerkt moet worden. Het is kortdurend en heeft een  praktische en tastbare benadering. Dit maakt counseling geschikt voor jong tot oud en prettig voor iedereen die niet graag “graaft in het verleden”.

Bij welke klachten is counseling effectief?

Counseling is een zeer effectieve therapievorm bij;

  • Stressklachten
  • Psychosomatische klachten
  • Ongewenst gedrag (gedrag dat je zelf niet kunt plaatsen of verkeerd aangeleerd gedrag)
  • Emotionele problemen
  • Zingeving en spirituele vraagstukken

Bekijk ook

Hypnotherapie

Lees verder

Intergratieve Psychotherapie

Lees verder

EMDR / EFT

Lees verder