EMDR / EFT verwerken trauma’s en brengen de amygdala
(het emotionele brein) tot rust.

EMDR en EFT zijn beiden zeer effectieve behandelvormen met elk hun eigen voordelen en toepassingsgebied. Ze hebben raakvlakken met elkaar wat betreft de werking en kennen overeenkomsten in de uitvoering. Echter de sturing in het proces en de belasting voor de client zijn verschillend. Beiden verwerken trauma’s en brengen de amygdala (het emotionele brein) tot rust.

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Wanneer EMDR?

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.

Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.

Werkwijze

Jouw verwerkingssysteem is dus als het ware vastlopen. Vaak ook de overtuiging van/ over jezelf op dat moment maakt dat de gebeurtenis als het ware wordt vastgehouden en dit zorgt voor klachten zoals hieronder beschreven. Met EMDR verwerk je als het ware alsnog de ervaring. De stimulans (bewegend licht of klikgeluiden) in combinatie met het op veilige wijze richten op traumabeeld en bijbehorende lichamelijke sensaties en overtuigingen, zorgt hiervoor. Jouw beide hersenhelften worden geactiveerd. Hierdoor ervaar je een soort bewuste droom en je zult merken dat de beelden steeds verder van je af komen te staan. Het raakt je niet meer. Het hoort nu bij een ervaring die achter je ligt, die je niet meer meedraagt of waaraan je door onverwachte dingen steeds herinnert wordt. Je energie neemt weer toe, net als je levensvreugde.

Wat is EFT?

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een veilige methode waarmee klachten effectief en relatief snel kunnen worden opgelost. Er zijn verschillende verklaringen voor de werkzaamheid van EFT.

De theorie van de grondlegger, Gary Graig, is gebaseerd op de klassieke Oosterse geneeskunde. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat ziekte en emotionele klachten een verstoring in het energiesysteem zijn. Door het kloppen op de acupunctuurpunten wordt het energiesysteem in balans gebracht en verdwijnen de klachten.

Ontelbare praktijkvoorbeelden hebben aangetoond dat EFT een zeer effectieve techniek is, zelfs voor het behandelen van ernstige trauma´s ofwel PTSS. Hiervoor zijn in de regel beduidend minder sessies nodig dan de reguliere therapievormen en de kans dat de klachten terugkomen is klein. Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed.

Werkwijze

EFT bestaat uit het kloppen op een aantal (meridiaan)punten op je gezicht en romp, terwijl je korte zinnetjes uitspreekt die samenhangen met de klacht (beeld/ geluid, gevoel).

EFT heeft bij het overgrote deel van de mensen effect. Het effect is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de soort klachten en de complexiteit er van. Bij trauma bijvoorbeeld kan dus zowel EMDR als EFT worden ingezet, en ook hypnotherapie. De keuze is afhankelijk van de ervaringen en voorkeur van jou als cliënt, jouw draagkracht, de lading van het trauma en de toepasbaarheid. Het voordeel van EFT is dat je het ook als zelfhulpmiddel toe kunt passen.

Door het ontladen van ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin. Je durft weer in een lift of naar een feestje. Je slaapt weer beter. Je prestaties en concentratie verbeteren. Je kunt meer genieten van het leven.

Bij welke klachten is EMDR / EFT effectief?

EMDR en EFT zijn een zeer effectieve therapievormen bij;

EMDR

  • (Auto) Ongeval of verwonding. Deze klachten behandel ik met DriveCare.
  • Ernstige ziekte
  • Overval, bedreiging
  • Mishandeling of getuige van mishandeling/geweld, (seksueel) misbruik, aanranding of verkrachting
  • Brand, natuurramp, oorlogssituatie
  • Of bijvoorbeeld bij verlieservaringen zoals verlies van een baan, relatie of autonomie

Er kunnen ook minder belangrijke gebeurtenissen zijn die toch op dat moment grote impact hebben. Soms denk je.. ”maar er is uiteindelijk toch niks gebeurd?” Toch kan het nawerken met bovenstaande klachten. Dit zorgt voor verstoring in je energiebalans en emotie controle. EMDR kan er voor zorgen dat je je snel weer goed gaat voelen.

EFT

  • Angst- en of dwangklachten
  • Eetproblemen
  • Leer- en gedragsproblemen bij kinderen
  • Lichamelijke klachten / beperkingen
  • Psychosomatische klachten
  • Persoonlijke ontwikkeling, prestaties
  • Leren nee zeggen
  • Perfectionisme
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Trauma en posttraumatische stress
  • Pesten
  • Stemmingsklachten
  • Stressklachten
  • Etc.

Bekijk ook

Hypnotherapie

Lees verder

Counseling / Coaching

Lees verder

Intergratieve Psychotherapie

Lees verder